wandelroute

Hieronder treft u een plattegrond van de stad Groningen, met daarop een aantal bezienswaardigheden gemarkeerd.
Het startpunt is het Hoofdstation. Komt u per auto, maak dan gebruik van een van de P+R locaties aan de rand van de stad, parkeer gratis en reis per bus naar de Grote Markt of Zuiderdiep. Desgewenst kan gebruik gemaakt worden van parkeergarages in de stad (tarief ca 2,50/uur). Parkeren met invalidekaart is in het centrum op vele plaatsen mogelijk.

U kunt de kaart met de cursor verslepen, en met de ‘plus/min’ buttons links bovenin, vergroten of verkleinen.

[MapFig mapid=”2″]


1 Hoofdstation, monumentaal gebouw ( 1893-96), loop even binnen in de fraaie 19e eeuwse hal, decoratie van papier maché en tegels ( beeldend kunstenaar Bach)
2 Groninger Museum, alleen al door zijn architectuur museaal, architecten Mendini, Philip Starck en Coop Himmelblau.
3 Synagoge, op zaterdag in gebruik als zodanig en gesloten voor publiek, verder exposities.
4 Folkingestraat, voor de 2e wereldoorlog de “jodenstraat”. Een aantal herinneringen daaraan zijn als kunstwerk in de straat aangebracht: nr 67, een gesloten “ houten deur”, in brons, symboliseert het gesloten verleden. In het plaveisel door de hele straat verspreid elf bronzen maanvormen. Middenin de straat in een dichtgemetselde steeg een tegelplateau van een paard, waar vroeger een paardenslager was. Hoog op de gevel van nr 6 “WEGGEHAALD” uitgefreesd in baksteen. In diverse portieken foto’s van hoe de straat er voor de oorlog uitzag. Nu is ie vol met bijzondere winkels.
5 Vismarkt met links de Korenbeurs, één van de vroegste gietijzeren bouwconstructies in Nederland (1865). Hier werd vroeger het graan gekeurd en verhandeld. De grote raampartijen zorgden voor een goede belichting van bovenaf van de graanmonsters. Marktdagen: dinsdag, vrijdag en zaterdag
6 Oude Kijk in ’t Jatstraat, straat vol lunch- en koffiezaakjes en bijzondere winkels. Op nr 6 het Hinckaertshuis, een van de oudste steenhuizen in de stad. Even verderop links op het Harmonieplein borstbeeld van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student in Nederland, studeerde geneeskunde in Groningen
7 Hoofdgebouw van de Rijks Universiteit op het Academieplein, (1909) in neorenaissance stijl, verving zijn in 1906 afgebrande voorganger. Er tegenover de Universiteitsbibliotheek
8 Calmerhuis, oud middeleeuws steenhuis, nu hoge stoep naar ingang, in middeleeuwen was dat een trap, die bij gevaar werd binnengehaald. Thans in gebruik bij de Open Universiteit.
9 Oude Boteringestraat, veel oude stadshuizen van Groninger landadel , nu voornamelijk in gebruik bij de Universiteit. Aan de westzijde het Oude Gerechtsgebouw, met nog middeleeuwse gevangeniscellen, nu Theologische Faculteit.
10 Boteringebrug, naar het Westen (links)de Noorderhaven, tot ca 1870 de zeehaven van Groningen. Het Reitdiep was de open verbinding naar zee bij Zoutkamp. De eb- en vloedbewegingen waren tot in de stad merkbaar. De restanten van de eb- en vloed kades zijn nog te zien. Het water was toen brak.
11 Ossenmarkt en Guyotplein, entree naar de “nieuwe stadsuitleg”- Hortusbuurt- die ontstond na uitbreiding van de vestingwallen na 1595. Op de Ossenmarkt staat op nummer 5 het Sigtermanhuis (gebouwd 1743-45). Sigterman was VOC-directeur in Bengalen en keerde zeer vermogend terug in Nederland, waar zijn nieuwe huis toen gereed was. Het vroegere deurportaal is in het Groninger museum. In de 19e eeuw is het pand in tweeën gedeeld. Het Guyotplein, genoemd naar de Franse Hugenoot Guyot, die hier ca 1800 zijn doofstommeninstituut stichtte, het eerste in de wereld. Midden op het plein een herinneringszuil aan hem. Kijkend naar het Noorden is het grootse gebouw nu de rechtbank. Ter linker zijde een oud deel van het Guyot instituut dat is gespaard bij de bouw van de rechtbank. Links in de hoek het huis dat werd bewoond door Rabenhaupt, veldheer die werd ingehuurd om Groningen te verdedigen tegen de aanval van de bisschop van Münster in 1672.( Zijn buste is te vinden bij het stadhuis.)
12 Nieuwe Kerkhof, op dit voormalig pest-kerkhof van de stad werd in 1660-64 de Nieuwe Kerk gebouwd. Voor wie goed kijkt: iets buiten de symmetrische aanleg van de nieuwe stadsuitleg. Met reden: hier liep de uitloper van de Hondsrug, een zandtong, waar dus niet geheid behoefde te worden.
13 Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, ruim 75 jaar oude boekwinkel met geschiedenis. Oprichter Godert Walter werd in de 2e wereldoorlog doodgeschoten vanwege illegale activiteiten. Je vindt er net even andere boeken, veel Engelse en Duitse literatuur architectuur, Groningana, filosofie en poëzie. En ze verkopen kaartjes voor het Schnitgerfestival!
14 Roode Weeshuisstraat, hier was bijna 400 jaar lang het Roode of burgerweeshuis gevestigd in het middeleeuwse Olde Convent, dat in 1594- met alle andere kloosters en kloosterbezittingen in stad en provincie- werd geconfisqueerd toen Groningen zich aansloot bij de Republiek der Verenigde Nederlanden. In dit convent werd onder anderen Wessel Gansfort( 1419-1489) tot zijn dood verzorgd door de nonnen. ( zijn grafsteen staat in de Martinikerk, waar hij werd begraven). Een poortje gekroond door de beelden van twee wezen herinnert nog aan het weeshuis. Gaand door het poortje zijn nog resten van de oude gebouwen- gebouwd met kloostermoppen- en achter de groene deur de oude gewelven te zien.
15 Martinikerkhof, oase in de stad met prachtig uitzicht op de noordgevel van de Martinikerk. Met Het Prinsenhof, voormalig stadhouderlijk Hof, nu hotel en brasserie, restaurant met uitzicht op ( en doorgang naar- als je dat even vraagt- ) de Prinsentuin. En met het Provinciehuis. Op werkdagen is de hoofdingang open. Eén trapje op links ligt informatiemateriaal over het gebouw en de provincie. Links, in de Sint Jansstraat, onder de galerij van het Provinciehuis het GRID, vroeger Grafisch Museum, met onder andere de oude drukpersen van Werkman. Daartegenover het gebouw van het voormalig Toevluchtsoord voor meisjes, dat nog een nieuwe bestemming moet krijgen, sinds de opvang van vrouwen een ander onderkomen kreeg. Door het straatje ernaast een blik op het Groninger Forum in aanbouw. Daarnaast het Feithhuis, goed voor eten en drinken, met achter en voor een terras
16 Grote Markt, het centrale plein in de stad met in het midden het stadhuis. Wie door de week de trappen oploopt en aanbelt kan in de hal het beroemde schilderij van Otto Eerelman bewonderen van de Paardenkeuring op 28 augustus op de Grote Markt. Bij de bevrijding van Groningen bleven alleen de zuidwand, het stadhuis en het Goudkantoor gespaard. De verwoeste wanden werden kort na de oorlog herbouwd. De oostzijde wordt nu voor de tweede keer herbouwd, de plannen zijn lang onzeker gebleven, maar op de Noord-Oost-hoek staat al het gebouw van de studentenvereniging Vindicat atque Polit. De ruimte achter het stadhuis is verder begin deze eeuw opnieuw ingevuld door Italiaanse architectuur( Naftalini).
17 Peperstraat, behalve veel horeca bevindt zich hier ook het oude Pepergasthuis, loop door de poort en ervaar de rust die hier heerst op de binnenplaatsen. De aangrenzende kerk is soms te bezichtigen.
18 St Anthoniegasthuis, gasthuis gesticht in 1517. Van 1589-1844 fungeerde het als dolhuis.
19 Radesingel, Heresingel en Ubbo Emmiussingel , deze singels werden aangelegd op de voormalige bolwerken, toen die rond 1880 voor de verdediging van de stad overbodig werden. Eind negentiende eeuw verrezen hier ruime villa’s en huizen voor de gegoede burgerij. De beplanting met hoge kastanjes maakt het wandelen plezierig. Maar de kastanjeziekte bedreigt de bomen, zodat een aantal al moest worden vervangen.
20 Hereplein, tegenover elkaar 2 geheel verschillende kunstwerken. Aan de Oostkant het beeld naar een schilderij van de in Groningen geboren Jozef Israels “Bij moeders graf”. Daartegenover het Tschumipaviljoen opgericht bij het 950 jarig bestaan van Groningen, met wisselende exposities in de openbare ruimte.

Attachments