Menu Sluiten

IMOCG openingsconcert Erwin Wiersinga & Luthers Bach Ensemble

IMOCG openingsconcert Erwin Wiersinga & Luthers Bach Ensemble

door
106 106 people viewed this event.

Erwin Wiersinga verzorgt samen met het Luthers Bach Ensemble het openingsconcert van de International Martini Organ Competition Groningen 2022 (IMOCG).

Aanvullende informatie

Toegang - € 20.00

Verdere informatie

Op het programma van dit IMOCG Openingsconcert staan vocale en instrumentale muziek uit de tijd van de barok. Titulair organist Erwin Wiersinga speelt verschillende werken op zijn ‘eigen’ Martiniorgel. De orgelwerken worden afgewisseld door het LBE kleinkoor, solisten en barokorkest die in kleine bezetting transparante en virtuoze muziek van Dieterich Buxtehude en Johann Sebastian Bach brengen.

 

Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde zijn diploma orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. Wiersinga concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea, China en Japan. Sinds 2007 werkt hij met het Koninklijk Concertgebouworkest, met dirigenten als Mariss Jansons, Ricardo Chailly, Ivan Fischer, Philippe Herreweghe, Sir Colin Davis en Leonard Slatkin. Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Sinds 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, titulair organist op het fameuze Arp Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen.
 

Solisten LBE
Kristen Witmer (sopraan)
David van Laar (altus)
Jasper Dijkstra (tenor)
Matthew Baker (bas)

 

Het Luthers Bach Ensemble werd in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van de authentieke uitvoeringspraktijk. Het LBE is het enige Oude Muziekensemble in Noord-Nederland met een orkest en twee koren, een kleinkoor en een projectkoor. In de afgelopen jaren wist het LBE een kern van buitengewoon goede instrumentalisten aan te trekken. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven. Oprichter en artistiek leider van het LBE is Tymen Jan Bronda, cantor-organist van de Lutherse Kerk Groningen.

 

IMOCG 2022
Deze zomer vindt van 31 juli t/m 6 augustus de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) plaats. Uit de hele wereld komen jonge organisten naar de stad om te strijden om de winst. De stad Groningen is uniek door de vele fraaie historische orgels die ze telt: tijdens het concours wordt er op maar liefst vijf van deze prachtige instrumenten gespeeld. De IMOCG 2022 belooft een week vol prachtige muzikale hoogtepunten te worden. Met concerten door de internationale juryleden, acht masterclasses, een excursie naar de Fivelingo streek en natuurlijk de verschillende competitie-onderdelen. 

 

 

Datum en tijd

31-07-2022 om 15:00
 

Categorie

Deel dit bericht

X Sluiten