Menu Sluiten

De Jury – Voorronde

Hayo Boerema (1972) studeerde orgel, improvisatie en koordirectie aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Verdere specialisatie volgde daarna bij Jos van der Kooy, Naji Hakim (Parijs) en Ben van Oosten. Hij behaalde successen op diverse internationale muziekconcoursen en festivals en won onderscheidingen in Wenen (1998), Neurenberg (1999), Parijs (1999), St Albans (2001), Nijmegen (2004) en Kotka (2005).

In 2009 ontving hij de zilveren medaille van verdienste van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ in Parijs voor zijn inspanningen voor de Franse orgelmuziek.

In 2005 werd Boerema benoemd tot titulair organist van het 4-klaviers Marcussen-orgel in de St. Laurenskerk te Rotterdam. Hij streeft er altijd naar om het orgel en zijn vele mogelijkheden in klank en stijl toegankelijker te maken voor een breder publiek. Boerema is ook werkzaam als componist. Een van zijn grotere composities, zijn Messe Solennelle voor orgel, koor, slagwerk en solisten, werd in 2019 opgenomen door de Laurenscantorij en kreeg lovende kritieken. Naast zijn werk als uitvoerend musicus is hij sinds 2010 als docent improvisatie verbonden aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als jurylid bij internationale orgelconcoursen. Kijk voor meer info op zijn website www.hayoboerema.com.

 

Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. Naast zijn werkzaamheden als stadsorganist van Leeuwarden is hij docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen en naar Rusland, Japan en Korea. In de loop der jaren speelde hij verschillende ‘integrales’. Voor de opnamen in het kader van het project ‘All of Bach’ van de Nederlandse Bach Vereniging speelde hij een aantal van Bachs orgelwerken.

Jellema wordt regelmatig uitgenodigd als jurylid bij internationale orgelconcoursen en geeft masterclasses en workshops aan prestigieuze conservatoria over de hele wereld. Hij maakte cd-opnamen van belangrijke historische orgels en is werkzaam als orgeladviseur. In het najaar van 2019 verscheen van zijn hand ‘Orgelbouw na 1945 in Friese kerken’.

 

Stef Tuinstra (1954) studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij behaalde Summa Cum Laude het Master-diploma voor orgel, het 1e graads-diploma kerkmuziek en koordirectie, de Prix d’Excellence voor orgel en de koraalprijs ter gelegenheid van het Nationaal Improvisatie Concours te Bolsward. Ook werd hij onderscheiden bij het Internationaal Clavecimbel Concours te Brugge. Hij is in deeltijd organist van het beroemde barokorgel in de Martinikerk en de Nieuwe Kerk te Groningen (een 3-klaviers orgel uit 1831) en leider van de Noord-Nederlandse Orgel-Academie (NNOA). Ook is hij actief met eigen cd-producties van het label NNOA. Vele jaren was hij tevens koor- en orkestdirigent.

Als concertorganist treedt Tuinstra op in Europa, Japan en de USA, en geeft daar recitals, lezingen en masterclasses. Hij staat bekend als inventief improvisator in verschillende stijlen van Renaissance tot hedendaags. Zijn orgel-cd’s worden gezien als baanbrekend, van hoog artistiek niveau en blijvend actueel. Twee produkties ontvingen een gedeelde Edisonprijs. Een 3-cd album (label Document) met de integrale orgelwerken van Georg Böhm wordt wereldwijd beoordeeld als een nieuwe interpretatiestandaard voor barokke Noordduitse orgelliteratuur en kreeg o.a. in ‘Luister’ een 10.
Als gecertificeerd orgelbouwadviseur werkt Stef Tuinstra nauw samen met diverse protestantse kerken en stichtingen in Nederland en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inmiddels heeft hij al 150 projecten op zijn naam staan en heeft daarmee ook internationaal een gezaghebbende reputatie opgebouwd.

Tuinstra is auteur van diverse (internationale) publicaties over orgelbouw en -spel. Zie op www.nnoa.nl.

 

 

X Sluiten