Door de huidige corona crisis in Nederland is onzeker of concerten doorgaan zoals gepland. Sommige gaan zeker niet door op de aangekondigde datum, omdat in ieder geval tot 1 juni grote evenementen niet doorgaan. Sommige zullen wellicht worden verschoven naar later in het jaar. Dringend advies: houd u op de hoogte van de maatregelen en adviezen van de regering in dezen.

Organisatoren zullen ook proberen zoveel mogelijk hun informatie te updaten.

U kunt met dit formulier een concert toevoegen. Pas na accordatie zal deze zichtbaar zijn in de agenda
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Toon Hagen

27 juli om 20:00

Toon Hagen

BACHCONCERT

Fantasie et Fuga in c BWV 537

Partite diverse sopra : Christ, der du bist der Helle Tag BWV 766

Fuga in c BWV 575

Von Gott will ich nicht lassen BWV 658

Ach bleib bei uns ,Herr Jesu Christ BWV 649

Toccata in F BWV 540
Jesus Christus unser Heiland BWV 688
Fuga in F BWV 540


Het concert opent met de melancholieke Fantasie in c en de prachtige fuga die daarop aansluit is a.h.w een wilskrachtig antwoord
”Christ, der du bist der Helle Tag” De variaties bij dit avondlied van de nog jonge Bach vormen een prachtige eenheid. De invloed van George Böhm is goed zichtbaar. De toonsoort is f moll,een donkere toonsoort die we later in het programma weer tegenkomen bij “Von Gott will ich nicht lassen”. In beide werken is er m.i op geheel eigen wijze sprake van een muzikale verbeelding naar het verlangen naar licht.
De koraalbewerking:Ach bleib bei uns..”Het orgelkoraal is een transcriptie van het derde deel uit cantate 6 voor de tweede Paasdag. Christus als licht in een donkere wereld.
De Toccata in F van Bach. Een eindeloze dans. Geen vanzelfsprekende vrolijkheid,hij bevrijd zich lijkt het en in Fuga hoor ik dat ook “het gaat allemaal niet zonder kleerscheuren maar het komt goed.
De koraalbewerking “Jesus Christus unser Heiland” is in vele opzichten een intens werk. Het is een trio waar de melodie in lange noten in het pedaal verschijnt. Het vrije stemmenspel van de 2 andere stemmen is heftig maar heeft ook een heerlijke onontkoombare ritmiek.

Toon Hagen is als cantor/organist verbonden aan de Grote Kerk (ook wel: St. Michaelskerk) te Zwolle en als organist aan de Grote Kerk te Apeldoorn.
Zijn orgel opleiding begon bij Egbert Klein.
Vervolgens studeerde hij hoofdvak orgel bij Rienk Jiskoot en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie bij Bert Matter.
Naast het leiden van de Michaëlscantorij, geeft hij ook leiding aan het Michaëls cantate koor dat meewerkt aan de cantatevieringen in dezelfde kerk. Hij componeerde vele werken voor koor,orgel en orkest en een aantal fantasieën voor orgel voor concertant gebruik.
Het Requiem”Koester de namen”verscheen in 2016 op CD.
Voor piano solo en piano/cello componeerde hij een aantal werken.
In december 2017 vond de succesvolle première plaats van het werk “Going on II”. Een compositie voor 2 piano’s met een tijdsduur van ongeveer vijftig minuten.
Tevens is hij actief als docent en concert organist.
Regelmatig programmeert hij naast het”klassieke” orgel repertoire ook werk van eigen hand en diverse Nederlandse componisten.
www.toonhagen.nl

Meer informatie: www.peterwesterbrink.nl


Entree € 10,- (studenten € 8,- en onder de 17 jaar € 5,- tot 12 jaar gratis)

Vanwege veiligheidsmaatregelen ten gevolge van het Covid-19-virus maximaal 100 personen toelaatbaar

RESERVEREN VERPLICHT

Bestel hier uw tickets

Gegevens

Datum:
27 juli
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
Groningen, 9711 JB
+ Google Maps