Door de huidige corona crisis in Nederland is onzeker of concerten doorgaan zoals gepland. Sommige gaan zeker niet door op de aangekondigde datum, omdat in ieder geval tot 1 juni grote evenementen niet doorgaan. Sommige zullen wellicht worden verschoven naar later in het jaar. Dringend advies: houd u op de hoogte van de maatregelen en adviezen van de regering in dezen.

Organisatoren zullen ook proberen zoveel mogelijk hun informatie te updaten.

U kunt met dit formulier een concert toevoegen. Pas na accordatie zal deze zichtbaar zijn in de agenda
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vincent Hensen-Oosterdijk

1 augustus om 13:30 - 14:00

Gratis

Organist: Vincent Hensen-Oosterdijk
Toegang gratis, deurcollecte bij de uitgang.

Vincent Hensen-Oosterdijk

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
EinleitungundFugeaus der Kantate “Ichhatte viel Bekümmernis”
Bewerking van Franz Liszt (1811-1886)
Franz Liszt schreef een alternatief einde voor de Fuga, met een reprise van de inleiding.

Louis Niedermayer (1802-1861)
Pastorale

Niels Gade (1817-1890)
Moderato (uit DreiTonstückefür die Orgel, Op. 22)

Improvisatie over de gregoriaanse hymne ‘Ut queantlaxis’
Deze 1000 jaar oude hymne is een ode aan Sint Johannes de Doper. Muziektheoreticus Guido van Arezzo gebruikte het begin van elke regel om een toonladder te maken. Elke regel begint namelijk telkens één toon hoger dan de vorige regel:
Utqueantlaxīs
Resonārefibrīs
ragestōrum
Famulītuōrum,
Solvepollūtī
Labiīreātum,
Sāncte Iōhannēs.
Zodoende verkreeg hij de toonladder ut, re, mi, fa, sol, la. In later eeuwen in daar si (SancteIohannes) aan toegevoegd, om de toonladder ‘af’ te maken. In Frankrijk gebruik men nog steeds deze benaming; in andere landen is ut veranderd in do, en si in ti


Naar aanleiding aangekondigde versoepeling (met name vanaf 1 juli) hebben de Jozefkerk en de Pelstergasthuiskerk besloten hun Zomer-orgelconcerten in juli en augustus te kunnen laten doorgaan. De concerten zijn afwisselend in de St.-Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk te Groningen.

De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen. In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen.

De concerten zijn gratis, maar gezien de corona-maatregelen is reservering vooraf noodzakelijk. Aanmelding op . Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD.

De Zomer-orgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus; 13.30 – 14.00 uur. Vanaf 13.25 uur wordt een kleine toelichting gegeven op het programma.

Contactpersonen:
Sjoerd Ruisch (organist St.-Jozefkathedraal)
Egbert van der Werff (beheerder Pelstergasthuis)

050 – 3120703
06 -52685294

Vincent Hensen-Oosterdijk (Winschoten, 1986) is organist, koordirigent en beiaardier. Hij studeerde vanaf 2005 Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, met als eerste musiceervak orgel. Zijn docent was Theo Jellema. Na deze studie begon hij met de hoofdvakopleiding orgel aan hetzelfde conservatorium, als leerling van Erwin Wiersinga. Hij behaalde in juni 2014 zijn tweede bachelor. Ondertussen bereidde hij zich voor op de master aan de Nederlandse Beiaardschool. Op 31 mei 2015 won hij het Internationaal Beiaardimprovisatieconcours in Den Bosch en sinds 2020 is hij Master of Music.

Vincent Hensen begon zijn muzikale carrière op jonge leeftijd als organist van de huidige protestantse gemeente Oude Pekela. In 2004 begeleidde hij zijn eerste vaste koor. Vanaf 2006 dirigeert hij verschillende koren, waaronder sinds 2013 het Toonkunstkoor Delfzijl. In Appingedam is Vincent in 2012 benoemd tot cantor-organist van de Nicolaïkerk, waar hij de cantorij leidt en het mooie, pas gerestaureerde Hinsz-orgel uit 1744 bespeelt. In 2018 en 2019 begeleidde hij als organist de Dutch Choral Singers o.l.v. Henk de Vries tijdens diensten en concerten in Noord-Nederland en Evensongs in onder meer Salisbury Cathedral en St Paul’s Cathedral, Londen.

Van ‘Roos in de Regio’ Winschoten en ‘Parkstad’ Veendam is Vincent in 2016 tot beiaardier benoemd. In 2018 is hij tevens benoemd tot beiaardier van de beiaard van de stadhuiskoepel in Leeuwarden aan het Hofplein. Aanvankelijk was dit in het kader van ‘2018 Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa’, maar de aanstelling is voorlopig verlengd.

Vincent zoekt graag de verbinding op met andere kunstvormen. Zo heeft hij voor het Schnitgerfestival in 2017 een voorstelling ontwikkeld met theaterschool de Noorderlingen, en in 2018 begeleidde hij op twee neo-barok orgels circusvoorstellingen van jeugdcircus Santelli. Verder vond in 2018 een multi-disciplinaire rondleiding plaats in de Nicolaïkerk, in samenwerking met theaterstudenten van Minerva; een kerstvoorstelling voor de ramen van het stadhuis in Leeuwarden, en ook in Leeuwarden een poëzie-avond met Friese dichters en nieuwe composities voor de beiaard in Leeuwarden door Friese componisten.

 

Gegevens

Datum:
1 augustus
Tijd:
13:30 - 14:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

St. Jozefkathedraal
Radesingel 4
Groningen, 9711 EJ
+ Google Maps